COVID-19 – основні рекомендації щодо безпеки харчових продуктів у період епідемії

covid-19Світ зіткнувся із безпрецедентною загрозою від пандемії COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2 (відомий як вірус COVID-19). Багато країн дотримуються порад Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо запровадження заходів фізичного дистанціювання як одного із способів зниження передачі захворювання.

Проте, працівники харчової промисловості не мають можливості сидіти вдома і зобов‘язані продовжувати працювати на своїх звичних робочих місцях. А підтримка здоров‘я та безпеки всіх робітників на виробництві необхідна та має вирішальне значення в умовах поточної пандемії.

На сьогоднішній день не існує жодних доказів того, що віруси, що спричиняють респіраторні захворювання, передаються через їжу або харчову упаковку. Корона вірус не може розмножуватися в їжі. Для його розмноження необхідний саме організм людини:

  • Згідно з поточними даними ВОЗ - COVID-19 передається при тісному контакті через дихальні краплі (утворюються при кашлі чи чханні).
  • Вірус може поширюватися безпосередньо від людини до людини, коли заражений вірусом COVID-19 кашляє або чхає, виділяючи краплі, які потрапляють у ніс, рот або очі іншої людини.
  • Крім того, оскільки дихальні краплі занадто важкі для утримання в повітрі, вони приземляються на предмети та поверхні, що оточують заражену людину.
  • Хтось може заразитися, торкнувшись забрудненої поверхні, предмета чи руки зараженої людини, а потім торкнувшись власного рота, носа чи очей.
  • Вірус може найдовше зберігає свої властивості до 72 годин на пластику та нержавіючій сталі. (дослідження проводилися в лабораторних умовах і їх слід обережно трактувати в реальному середовищі).

Суворі гігієнічні та санітарні заходи та ефективне миття рук, санірування на кожній стадії обробки, виготовлення та постачання їжі – це першочергові заходи, що захищають персонал від поширення COVID-19.

Хоча генетичний матеріал COVID -19 (РНК) було виділено із заборів калу інфікованих пацієнтів, немає жодних повідомлень і жодних доказів фекально-оральної передачі. Миття рук після користування туалетом завжди є важливою практикою, особливо при роботі з їжею.

Тому харчовим підприємствам перш за все потрібно запровадити високий рівень безпеки та управління персоналом, щоб підтримувати робоче середовище без хвороби:

Заходи безпеки харчових продуктів у приміщеннях із продуктами харчування повинні надалі відповідати найвищим гігієнічним стандартам відповідно до тих, встановлених СУБХП:

  • Належна гігієна рук – миття під водою з милом протягом якнайменш 20 секунд (згідно з рекомендаціями ВООЗ).
  • Часте використання спиртових дезінфікуючих засобів.
  • Належна гігієна дихання (прикриття роту й носу при кашлі або чханні; утилізація серветок та миття рук).
  • Часте чищення/дезінфекція робочих поверхонь і точок дотику, таких як дверні ручки.
  • Уникання тісного контакту з особами із проявами респіраторних захворювань, таких як кашель і чхання.
  • Необхідно розташувати робочі місця по обидва боки технологічних ліній, щоб працівники не працювали обличчям один до одного.
  • Потрібно забезпечити персонал ОЗЗ, такими як маски для обличчя, сітки для волосся, одноразові рукавички, чисті комбінезони та нековзке робоче взуття.
  • Використання ОЗЗ є обов’язкове у місцях підвищеного ризику - де виробляються готові до вживання та приготовлені продукти.
  • Збільшити відстань між робочими місцями, що може потребувати зниження швидкості ліній виробництва.Необхідно обмежити кількість одночасного перебування персоналу в зоні приготування їжі.

Заходи, необхідні в точках продажу продуктів харчування

Під час пандемії COVID-19 сектор роздрібної торгівлі харчовими продуктами стикається з найбільшими проблемами в дотриманні найвищих гігієнічних стандартів, захисті персоналу від ризику зараження, підтримці фізичного дистанціювання при роботі з великою кількістю клієнтів, залишаючись відкритими та забезпечуючи щоденне належне постачання продуктів.

Вірогідність того, що працівники магазинів харчових продуктів стануть причиною зараження харчових продуктів, є вкрай низькою  в  разі  дотримання  стандартних,  належних  правил особистої гігієни, які знижують ризик передачі більшості захворювань, які переносяться через харчові продукти:

Роботодавці повинні наголошувати важливість частішого миття рук та дотримання належних гігієнічних практик, а також частішого чищення та дезінфекції поверхонь, яких регулярно торкаються.

Працівникам харчових підприємств потрібно знати про симптоми COVID-19 та інформувати їх роботодавця й звертатися по медичну консультацію в разі підозри у себе симптомів даного захворювання.

Підтримка фізичного дистанціювання в приміщеннях з продажу продуктів харчування є надзвичайно важливою для зменшення ризику передачі захворювання. Практичні заходи, які можуть застосовувати роздрібні торговці, включають наступні:

  • Регулювання кількості покупців, які заходять у магазин, щоб уникнути натовпу.
  • Розміщення біля входу знаків з проханням до покупців не входити в магазин, якщо вони хворіють або мають симптоми COVID-19.
  • Управління чергою згідно з рекомендаціями щодо фізичного дистанціювання як всередині, так і зовні магазинів.
  • Забезпечення дезінфікуючими засобами для рук, дезінфікуючими спреями та одноразовими паперовими рушниками біля входу до магазину.
  • Маркування   підлоги   всередині   магазину   для полегшення дотримання фізичного дистанціювання, особливо в найбільш переповнених відділах, таких як прилавки обслуговування та каси;
  • Регулярні повідомлення для покупців стосовно дотримання порад щодо фізичного дистанціювання та регулярного очищення рук.
  • Встановлення бар‘єрів з оргскла на касах та прилавках в якості додаткового рівня захисту персоналу.

Правила поводження з відкритою продукцією в торгових приміщеннях

Хоча деякі споживачі вважають, що існує ризик зараження COVID-19 через відкриті прилавки продуктів харчування, на даний момент немає наукових доказів того, що такі продукти пов‘язані з передачею вірусу COVID-19.

Проте дотримання належних правил гігієни навколо відкритих прилавків серед продуктів харчування є необхідним:

  • Для профілактики бажано мити фрукти та овочі питною водою перед споживанням.
  • Як покупці, так і персонал повинні завжди неухильно дотримуватися належних правил особистої гігієни біля відкритих прилавків продуктів харчування.
  • Керівництво повинно вимагати від працівників харчового обслуговування часто мити руки, і в разі користування рукавичками, їх зміни до і після приготування їжі.
  • Працівники із харчового обслуговування повинні прибирати та санітувати прилавки, на які подають посуд та ємності для приправ – якомога частіше.
  • Торгове приміщення повинно бути забезпечено дезінфікуючим засобом рук - для покупців, на шляху до виходу з приміщення з харчовими продуктами та поза ним.
 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

cover-a4 food ua-04-2019

cover-a4 food te-04-2019

Баннер
Баннер
Баннер